Γραμμή Εξυπηρέτησης Δημότη 1509

Οι Καφέ κάδοι

Οι Καφέ κάδοι

Οι Καφέ Κάδοι, που συναντάτε σε διάφορα σημεία της πόλης (143 σε αριθμό), προορίζονται για την εναπόθεση - περισυλλογή των οργανικών αποβλήτων, δηλαδή τα «σκουπίδια» της κουζίνας και του κήπου μας.

Αυτά τα "οργανικά σκουπίδια" μετατρέπονται σε ένα πολύ θρεπτικό οργανικό λίπασμα για τα φυτά, μέσω της διαδικασίας της κομποστοποίησης.

Τι είναι η κομποστοποίηση και ποια είναι τα οφέλη της, τι τοποθετούμε στους καφέ κάδους ανακύκλωσης και που τους βρίσκουμε, ποια είναι η δραστηριότητα του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης – Κομποστοποίησης στα Άνω Λιόσια; Αυτά είναι μερικά ερωτήματα που θα απαντήσουμε σε αυτή την ενότητα.

Το κλαδάκι, τα ξερά φύλλα, ο καφές, οι φλούδες φρούτων, τα τσόφλια του αυγού, ακόμα και το φακελάκι από το τσάι, είναι μερικά μόνο από τα οργανικά απορρίμματα της κουζίνας ή/και του κήπου μας, που καθημερινά πετώνται, ανεκμετάλλευτα, καταλήγοντας σε χώρους υγειονομικής ταφής ή σε ανεξέλεγκτες χωματερές, ενώ μπορούν, ξεκινώντας από τη χρήση των καφέ κάδων στη γειτονιά μας, να γίνουν φυσικό λίπασμα, γεμάτο θρεπτικές ουσίες και επί της ουσίας να δώσουν νέα ζωή.

Με λίγα λόγια, αυτά που θεωρούμε ως τώρα «σκουπίδια», αποτελούν πρώτες ύλες για μια νέα ζωή, για κάτι καινούριο. Γι’ αυτό και επιλέγουμε να πούμε ναι στο χώμα, και όχι στη χωματερή.

Ενημερωνόμαστε, βελτιώνουμε τις καθημερινές μας πρακτικές, προστατεύουμε το περιβάλλον, αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής μας.

Τι βάζουμε στους καφέ κάδους;

  • Φρούτα, λαχανικά, φλούδες και κοτσάνια
  • Κρέας – ψάρι – θαλασσινά (και τα κόκκαλα)
  • Αυγά (και τα τσόφλια)
  • Ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια
  • Δημητριακά, αλεύρι, ψωμί, κέικ, γλυκά
  • Υπολείμματα και φίλτρα από καφέ/τσάι
  • Γαλακτοκομικά (τυρί, παχύρευστες κρέμες, γιαούρτι)
  • Ξηροί καρποί και περιβλήματα
  • Κουκούτσια ελιάς
  • Κλαδιά, φύλλα, χώμα, γκαζόν
  • Πριονίδι, ροκανίδι
  • Στάχτη καυσόξυλων
  • Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες, εφημερίδες (όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά)

Τι ΔΕΝ βάζουμε στους καφέ κάδους;

  • Γόπες τσιγάρων
  • Τροφές και περιττώματα ζώων
  • Πλαστικά, γυαλιά, μεταλλικά
  • Μπαταρίες
  • Γυαλιστερά χαρτιά (π.χ. περιοδικά)
  • Συσκευασίες κάθε είδους (μπαίνουν στον μπλε κάδο)

Στους καφέ κάδους τοποθετούμε μόνο βιοαποδομήσιμες σακούλες, γιατί μετατρέπονται κι αυτές σε κόμποστ, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία κομποστοποίησης όπως ακριβώς και τα υπολείμματα τροφών, επειδή η πρώτη τους ύλη είναι και αυτή τρόφιμο (οι βιοαποδομήσιμες σακούλες κατασκευάζονται από άμυλο καλαμποκιού ή πατάτας).

Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να τοποθετήσετε τα οργανικά υπολείμματα σε ανθεκτικές χάρτινες (ή βιοαποδομήσιμες) σακούλες μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε ΑΝΟΙΧΤΕΣ πλαστικές σακούλες, για να είναι ευκολότερα επεξεργάσιμο το υλικό στο εργοστάσιο.

 

Ξεκινάμε με τη «Διαλογή στην Πηγή»!

Το πρώτο βήμα της διαδικασίας ανακύκλωσης που ξεκινάει από το σπίτι μας, από την κουζίνα μας ή/και τον κήπο μας.

Τι απαιτείται από εμάς;
Να γνωρίζουμε ποια είναι τα οργανικά απόβλητα που μπορούν να τοποθετηθούν χωριστά και να εντάξουμε ως πρακτική στην καθημερινότητά μας την τοποθέτησή τους σε χωριστή σακούλα (κατά προτίμηση βιοδιασπώμενη). Η ενημέρωση και η συνήθεια είναι οι σύμμαχοί μας σε αυτό το κρίσιμο και απαραίτητο αρχικό στάδιο της διαδικασίας.  Είναι στο χέρι μας!

To σύστημα «Διαλογής στην Πηγή» πραγματοποιείται στο Δήμο μέσω των καφέ κάδων (ειδικοί κάδοι), που βρίσκονται δίπλα στους υπόλοιπους κάδους απορριμμάτων. Με τη «Διαλογή στην Πηγή» επιτυγχάνουμε να ανακτήσουμε αυτά τα χρήσιμα υλικά πριν καταλήξουν να αναμειχθούν µε την υπόλοιπη μάζα των απορριμμάτων.

Τα οργανικά απόβλητα, από τους καφέ κάδους, συλλέγονται από ειδικά απορριμματοφόρα του Δήμου, όπως γίνεται και για τα αστικά στερεά απόβλητα, και οδηγούνται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης στα Άνω Λιόσια, όπου υφίστανται ξεχωριστή επεξεργασία με σκοπό να παραχθεί εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας (κόμποστ).

Στη συνέχεια, το παραγόμενο κόμποστ θα αξιοποιηθεί για να αυξηθεί η γονιμότητα του εδάφους στην Αττική και να μειωθούν και οι δαπάνες των δήμων σε εδαφοβελτιωτικά.

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε προγράμματος «διαλογής στην πηγή» είναι η αυξημένη συμμετοχή των πολιτών.

Οφέλη της Κομποστοποίησης :

Γνωρίζεις (;) ότι … η κομποστοποίηση μόνο οφέλη έχει, για όλους! 

  • Η φροντίδα του περιβάλλοντος ξεκινά από το ίδιο μας το σπίτι;
  • Το χρησιμοποιημένο φακελάκι από το τσάι που μόλις πέταξες μπορεί να δώσει ζωή;
  • Η στάχτη από το τζάκι περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, όλα απαραίτητα συστατικά για υγιέστερο χώμα;
  • Μια τετραμελής οικογένεια παράγει ετησίως 450-650 κιλά οργανικά απορρίμματα;
  • Το 35% αυτών που θεωρούμε ως τώρα «σκουπίδια» αποτελούν πρώτες ύλες για κάτι καινούριο.

Το κόμποστ είναι πολύ πιο υγιεινό από οποιοδήποτε λίπασμα. Το τέλειο λίπασμα.

Το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) είναι το μοναδικό στην Αττική εργοστάσιο μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων με δημόσιο, μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα το οποίο στο πλαίσιο του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) θα αποτελέσει καίριας σημασίας εγκατάσταση για τη μείωση των σύμμεικτων και ειδικότερα των βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων προς ταφή.

Το ΕΜΑΚ βρίσκεται στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής και είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ευρώπη. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1997 και συγχρηματοδοτήθηκε από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Απασχολεί περίπου 200 υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων και διαθέτει σύγχρονο εσωτερικό ηλεκτρονικό σύστημα με το οποίο παρακολουθούνται on line όλα τα μηχανήματα και οι φάσεις επεξεργασίας των αποβλήτων.

Η ονομαστική δυναμικότητα του ΕΜΑΚ είναι 1.200 τόνους και παράγονται: 100-150 τόνοι κομπόστ (εδαφοβελτιωτικό), πάνω από 350 τόνοι SRF (απορριμματογενές ανακτώμενο στερεό καύσιμο), ανακτώνται περίπου 50 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών (αλουμίνιο, σίδηρο, πλαστικό και χαρτί-χαρτόνι), προκύπτουν άχρηστα της τάξης των 250-300 τόνων και άλλες απώλειες (υγρασία και αέρια).

Είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Απασχολεί περίπου 200 υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων και διαθέτει σύγχρονο εσωτερικό ηλεκτρονικό σύστημα με το οποίο παρακολουθούνται on line όλα τα μηχανήματα και οι φάσεις επεξεργασίας των αποβλήτων.

Η περιφραγμένη έκταση της εγκατάστασης (κτίρια, οδοποιία, πλατεία χουμοποίησης, πλατεία ελιγμών απορριμματοφόρων και περιβάλλων χώρος) ανέρχεται σε περίπου 135.000 m2. Το σύνολο της επεξεργασίας των απορριμμάτων πραγματοποιείται εντός κτηρίων του ΕΜΑ που αναπτύσσονται κλιμακωτά παρακολουθώντας κατά το δυνατόν την μορφολογία του εδάφους.