Γραμμή Εξυπηρέτησης Δημότη 1509

Οι μπλέ κάδοι

Οι μπλέ κάδοι

Μετά την ανάκτησή τους τα απόβλητα υλικών συσκευασίας οδηγούνται στις εγκαταστάσεις παραγωγής δευτερογενών πρώτων υλών (χαρτί ανακύκλωσης, πλαστικό ανακύκλωσης, μέταλλα και γυαλί). Τα δευτερογενή υλικά χρησιμοποιούνται είτε για τα ίδια προϊόντα από τα οποία προέρχονται είτε για ειδικότερα προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση υποκαθιστούν παρθένες πρώτες ύλες.

Ποιες συσκευασίες ανακυκλώνουμε ;

Στον ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ ρίχνουμε ΜΟΝΟ τις ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ, δηλαδή:

  • Συσκευασίες από Αλουμίνιο, π.χ. αναψυκτικά, μπίρες κ.ά.
  • Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο, π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά.
  • Συσκευασίες από Πλαστικό, π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φίλμ περιτυλίγματος, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.ά.
  • Συσκευασίες από Γυαλί, π.χ. μπουκάλια και βαζάκια, νερό, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα κ.ά.
  • Συσκευασίες από Χαρτί - Χαρτοκιβώτια π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κ.ά.

Πώς γίνεται η ανακύκλωση υλικών συσκευασίας :

 

Διαλογή στην πηγή / Συμμετοχή του Πολίτη

Α. Οι δημότες διαχωρίζουν τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό (ή στο σημείο παραγωγής των απορριμμάτων). Οι συσκευασίες πρέπει να συλλέγονται εντελώς καθαρές από τα υπολείμματα και οι ογκώδεις να είναι συμπιεσμένες και διπλωμένες.

Β. Στη συνέχεια οι πολίτες απορρίπτουν τις συσκευασίες που έχουν συλλέξει στους ειδικούς μπλε κάδους που έχει διαθέσει η ΕΕΑΑ στους συνεργαζόμενους Δήμους και έχουν τοποθετηθεί με ευθύνη τους στις γειτονιές. Οι συσκευασίες πρέπει πάντα να ρίχνονται χύμα μέσα στους κάδους και όχι μέσα σε δεμένες σακούλες.

Αποκομιδή

Το επόμενο στάδιο είναι αυτό της αποκομιδής, που πραγματοποιείται με την ευθύνη των Δήμων, χρησιμοποιώντας τα ειδικά απορριμματοφόρα οχήματα, που η ΕΕΑΑ τους έχει διαθέσει.

Διαλογή στα ΚΔΑΥ

Σε αυτή τη φάση, το περιεχόμενο των μπλε κάδων με τα απόβλητα συσκευασίας:
Μεταφέρεται, με ευθύνη των συνεργαζόμενων Δήμων, στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.), τα οποία λειτουργούν είτε με ευθύνη ή με χρηματοδότηση της ΕΕΑΑ.

Εκεί, πραγματοποιείται η διαλογή των υλικών συσκευασίας και ο διαχωρισμός τους σε επιμέρους κατηγορίες όπως: χαρτί-χαρτόνι συσκευασίας, χάρτινες συσκευασίες υγρών, χαρτί εντύπων, διάφορα είδη πλαστικών συσκευασιών (PET, HDPE κ.α.), πλαστικό φιλμ, γυάλινες φιάλες και δοχεία, συσκευασίες από αλουμίνιο και λευκοσίδηρο.

Συμπίεση-δεματοποίηση

Στο τελικό στάδιο τα υλικά συσκευασίας συμπιέζονται (με εξαίρεση το γυαλί και τον λευκοσίδηρο που αποθηκεύονται σε ειδικά κιβώτια) δεματοποιούνται και προωθούνται στις αντίστοιχες βιομηχανίες προς την περαιτέρω αξιοποίησή τους ώστε να γίνουν νέα χρήσιμα υλικά.

 

Πώς αξιοποιούνται οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες;

 

 

29 Μάρ 2020
Τι πετάμε και τι δεν πετάμε στους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ( Λεπτομερής Λίστα Υλικών)