Γραμμή Εξυπηρέτησης Δημότη 1509

ΤΟΣΠΠΑ

ΤΟΣΠΠΑ

Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας:

 

Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟΣΠΠΑ) είναι εκείνα που εστιάζουν τη δράση τους στην πρόληψη του εγκλήματος και της παραβατικότητας. Έχουν προληπτικό, συμβουλευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα που επικεντρώνεται στη μείωση του αισθήματος φόβου των πολιτών αλλά και στη μείωση των ευκαιριών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία και παραβάτη.

Η ευαισθητοποίηση των δημοτών αποτελεί άμεση προτεραιότητα των Συμβουλίων. Η διαρκής και συνεπής παρουσία των μελών στις κλήσεις των πολιτών είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των συμβουλίων. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι τα μέλη των Συμβουλίων έχουν επιλεγεί βάσει της ιδιότητάς τους και έχουν άμεση και πλήρη γνώση του αντικειμένου.

Η συμμετοχή των πολιτών στην προσπάθεια του Δήμου Μεταμόρφωσης για την πρόληψη-ενημέρωση είναι σημαντική , αφού οι ίδιοι οι πολίτες χρειάζεται σε πολλές περιπτώσεις να μεριμνούν για την προφύλαξη τους, ώστε να ελαττώνεται η περίπτωση θυματοποιήσής τους, αλλά και να λειτουργούν σε συλλογικό και συμμετοχικό επίπεδο λαμβάνοντας μέρος στις δράσεις που εκπονούνται από τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας.

Δραστηριότητες Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας

Το κάθε Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας αναλαμβάνει ορισμένες δραστηριότητες για τη διεξαγωγή, ανάπτυξη και προβολή του έργου του που είναι οι ακόλουθες:

  • Καθιέρωση ημερίδων από τα μέλη των Το.Σ.Π.ΠΑ. με αφορμή τις Διεθνείς Ημέρες σχετικές με την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα.
  • Ανταλλαγή ενημερωτικού εγγράφου για θέματα τεχνογνωσίας μεταξύ των όμορων Συμβουλίων Παραβατικότητας που λειτουργούν ανά την επικράτεια.
  • Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και με το τμήμα Κοινωνικής Υποστήριξης Σχολείων τα μέλη του κάθε Το.Σ.Π.ΠΑ. δραστηριοποιούνται για τη δημιουργία ενός ενημερωτικού φυλλαδίου για παιδιά κατά της παραβατικότητας συνδυάζοντας συμβουλές για την προφύλαξή τους από τους καθημερινούς κινδύνους εντός και εκτός σχολικού χώρου.
  • Προβολή των Το.Σ.Π.ΠΑ. μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μηνυμάτων και γνωστοποίηση της ύπαρξής τους στο ευρύ κοινό των δημοτών.
  • Η προβολή των Το.Σ.Π.ΠΑ. από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα μπορούσε να ακολουθείται από ένα ενδεικτικό σήμα αναγνώρισης των Συμβουλίων όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό.
  • Σε συνεργασία με τις Επιτροπές Εθελοντισμού του Δήμου Μεταμόρφωσης δίνεται η δυνατότητα στους δημότες να έλθουν σε επαφή με τους υπεύθυνους του Το.Σ.Π.ΠΑ. , ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα και στις δράσεις του Το.Σ.Π.ΠΑ. Τα Συμβούλια με τη σειρά τους θα μπορούν να παρέχουν πιστοποιητικά συμμετοχής σε όσους επιθυμούν εθελοντικά να ενισχύσουν το έργο και τις δράσεις των Το.Σ.Π.ΠΑ.
  • Δημιουργία ενημερωτικού φύλλου από τα Το.Σ.Π.ΠΑ. με αναφορές σε παραβατικές συμπεριφορές ύστερα από ενημέρωσή τους από τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα μέσω δελτίου τύπου αλλά και τα προβλήματα που οι ίδιοι κατέγραψαν. Παράλληλα, εμπεριέχονται συμβουλές πρόληψης για τους δημότες .Εφιστούμε την προσοχή τους για τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα αλλά και μέσω των φυλλαδίων ενημερώνουμε και για τις νέες εγκληματικές τάσεις που παρατηρούνται π.χ. δημιουργία συμμορίας ανηλίκων σε κάποια γειτονιά ή σχολείο που δεν αντιμετώπιζε έως τώρα το συγκεκριμένο πρόβλημα. Το ενημερωτικό αυτό φύλλο θα διατίθεται από τα Το.Σ.Π.ΠΑ.
  • Καθιέρωση επισκέψεων των μελών Το.Σ.Π.ΠΑ. σε σχολεία το μήνα σε κέντρα ηλικιωμένων, λέσχες φιλίας, τοπικούς συλλόγους όπου ενημερώνουν και ενημερώνονται για τυχόν παραβατικές συμπεριφορές, αναπαράγουν βίντεο με θεματικές που αναφέρονται ξεχωριστά στην κάθε ομάδα στόχου αναφέροντας και τα ανάλογα προστατευτικά μέτρα. Ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός και καθοδηγητικός, ενώ τα μέλη του συμμετέχουν σε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ και ΑΜΙΣΘΗ βάση .
  • Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας σε συνεργασία με τοπικούς, σχολικούς συλλόγους κ.ά. θα δύνανται να πραγματοποιήσουν θεατρικές, μουσικές εκδηλώσεις κ.ά. με αφορμή θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την παραβατικότητα όπως οι προαναφερθείσες παγκόσμιες ημέρες, καλώντας να συμμετάσχουν άτομα όλων των ηλικιών.

Σύσταση και συντονισμός δικτύου εθελοντών - στελεχών πρόληψης σε κάθε Το.Σ.Π.ΠΑ. κατά τομείς όπως:

- Οδική συμπεριφορά
- Παραβατική συμπεριφορά
- Σχολική και εξωσχολική βία
- Χρήση ναρκωτικών
- Κακοποίηση, εκμετάλλευση ανηλίκων
- Κακοποίηση, εκμετάλλευση γυναικών
- Ενδοοικογενειακή Βία
- καθιέρωση ημέρας Προβληματισμού των δημοτών (σε θέματα και προτάσεις για ασφαλή μετάκινηση ατόμων ΑΜΕΑ, ασφαλή διέλευση πεζών και γενικά κάθε είδους πρόβλημα που εντοπίζεται στον Δήμο.)
- Κυβερνοχώρος και ασφαλή πλοήγηση
- Συμβουλές σε παιδιά και γονείς για την αποφυγή αγνώστων ατόμων .
- Συμβουλές στα άτομα τρίτης ηλικίας για την αποφυγή εξαπάτησης τους .

Κάθε μήνα θα πραγματοποιείται συνεδρίαση των μελών του Συμβουλίου η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό με διαδραστική συνεδρίαση και συζήτηση όλων των θεμάτων και προγραμματισμος των δράσεων. Η συνεδρίαση θα γίνεται κατόπιν σχετικής Πρόσκλησης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου .

Το εύρος ενασχόληση του Τοπικού Συμβουλίου είναι μεγάλο , για αυτό σας καλούμε οποίος επιθυμεί περαιτέρω πληροφορίες να επικοινωνήσει μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση tosppa@metamorfossi.gov.gr αλλά και να παρευρεθεί στις συνεδριάσεις μας