Γραμμή Εξυπηρέτησης Δημότη 1509

Κ.Α.Π.Η

Κ.Α.Π.Η

Σκοπός των ΚΑΠΗ:

 • Η πρόληψη βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων των ηλικιωμένων, ώστε να παραμείνουν αυτόνομα, ισότιμα και ενεργά μέλη της κοινωνίας.
 • Η ενημέρωση και η συνεργασία του κοινωνικού συνόλου και των ειδικών φορέων σχετικά με τα προβλήματα των ηλικιωμένων και
 • Η υγειονομική πρόληψη και η έρευνα σχετικών θεμάτων με τους ηλικιωμένους.

Υπηρεσίες που παρέχουν τα ΚΑΠΗ:

Τα ΚΑΠΗ προσφέρουν ψυχοσυναισθηματική στήριξη, κοινωνική φροντίδα στα άτομα της Γ' ηλικίας, φροντίδα και οδηγίες για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Σε όσους χρειάζεται προσφέρεται φυσικοθεραπεία, κινησιοθεραπεία και εργοθεραπεία.

Προσφέρεται βοήθεια στο σπίτι για άτομα που ζούν μόνα τους και έχουν ιδιαίτερες ανάγκες εξυπηρετήσεως.

Στα πλαίσια της λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού για την άνοια θα πραγματοποιούνται τεστ για την κατάθλιψη και την άνοια.

Τα μέλη των ΚΑΠΗ (που εκπροσωπούνται από τριμελή Επιτροπή) σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Μεταμόρφωσης, διοργανώνουν εκδηλώσεις ψυχαγωγίας κι επιμόρφωσης, όπως :

 • Διαλέξεις, μελέτη θεμάτων
 • Ημερίδες για θέματα που αφορούν την υγεία τους, για προώθηση της ενεργούς γήρανσης (ημέρα θετικής σκέψης) σε συνεργασία με επαγγελματίες υγείας, εταιρείες, οργανώσεις (Αντικαρκινική εταιρεία, ΕΔΔΥΠΠΥ κλπ).
 • Οργανωμένες εκδρομές ( π.χ επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους)
 • Θαλάσσια μπάνια (10 θαλάσσια μπάνια ανά ΚΑΠΗ για 50 άτομα προσφέρονται δωρεάν με έξοδα του Δήμου)
 • Περιπάτους
 • Προγράμματα Άθλησης για τη γ' ηλικία
 • Προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης και θετικής σκέψης

Επίσης έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν :

 • Χορωδία
 • Θεατρική Ομάδα
 • Ομαδα χορού
 • Ομάδα Γυναικών

Σε κάθε ΚΑΠΗ λειτουργεί εντευκτήριο, στο οποίο προσφέρονται ροφήματα, αναψυκτικά και βρίσκουν συντροφιά και απασχόληση τα μέλη.

Δυστυχώς, η πανδημία covid-19 και τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής της, επέβαλλαν την ΑΝΑΣΤΟΛΗ κάθε είδους ψυχαγωγικής / εκπαιδευτικής δράσης καθώς και τη λειτουργία εντευκτηρίου. Έτσι, η είσοδος των ηλικιωμένων στις υπηρεσίες των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), θα γίνεται με προσκόμιση:

(α) πιστοποιητικού πλήρους εμβολιασμού εάν έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 ή

(β) πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Η προσέλευση στις υπηρεσίες γίνεται κατόπιν ραντεβού, με την τήρηση όλων των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων (τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους των υπηρεσιών κλπ).

 

ΒΡΕΙΤΕ / ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ με το ΚΑΠΗ της γειτονιάς σας :

 

A΄ΚΑΠΗ:

Στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο, προσβάσιμο, επί της οδού Κ. Βάρναλη 34. Έχει συνολικά 743 (31/12/2020) μέλη και στελεχώνεται από φυσιοθεραπευτή. Στο κτίριο λειτουργεί οργανωμένο φυσιοθεραπευτήριο. Λειτουργεί Ιατρείο για την εξυπηρέτηση των μελών του, παρέχοντας συνταγογράφηση, παραπεμπτικά και συμβουλευτική από Ιατρό Παθολόγο, ενώ μια φορά την εβδομάδα πραγματοποιείται μέτρηση ζωτικών σημείων από νοσηλεύτρια.

Το γραφείο της κοινωνικής υπηρεσίας λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα παρέχοντας υποστήριξη σε κοινωνικοπρονοιακά θέματα.

Διεύθυνση : Κώστα Βάρναλη 34

Τηλ. 210 - 28 13 011

Υπεύθυνοι Υπάλληλοι: Κωνσταντίνου Κων/νος harkon4@gmail.com , Ελένη Ρούσσου e.roussou@metamorfossi.gr

Ιατρός: Καλογεράκου Αμαλία, κάθε Τρίτη.

 

B΄ΚΑΠΗ:

Στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο, προσβάσιμο, επί των οδών Πευκών & Ναυαρίνου. Έχει συνολικά 497 (31/12/2020) μέλη και στελεχώνεται από φυσιοθεραπευτή. Στο κτίριο λειτουργεί οργανωμένο φυσιοθεραπευτήριο. Λειτουργεί Ιατρείο για την εξυπηρέτηση των μελών του, παρέχοντας συνταγογράφηση, παραπεμπτικά και συμβουλευτική από Ιατρό Παθολόγο, ενώ μια φορά την εβδομάδα πραγματοποιείται μέτρηση ζωτικών σημείων από νοσηλεύτρια.

Το γραφείο της κοινωνικής υπηρεσίας λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα παρέχοντας υποστήριξη σε κοινωνικοπρονοιακά θέματα

Διεύθυνση : Πεύκων 75 & Ναβαρίνου

Τηλ. 210 - 28 50 235

Υπεύθυνοι υπάλληλοι: Δερματάς Δημήτριος, d.dematas@metamorfossi.gr

Ιατρός: Καλογεράκου Αμαλία, κάθε Τετάρτη.

 

Γ΄ΚΑΠΗ:

Στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο, προσβάσιμο επί της οδού Δημοκρίτου 16. Έχει 379 (31/12/2020) μέλη. Δεν διαθέτει μόνιμη στελέχωση, όμως η λειτουργία του εξασφαλίζεται με την παρουσία στελεχών είτε μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, είτε μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου και από προσωπικό της Δ/νσης. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο εξοπλισμός του φυσιοθεραπευτηρίου. Λειτουργεί Ιατρείο για την εξυπηρέτηση των μελών του, παρέχοντας συνταγογράφηση, παραπεμπτικά και συμβουλευτική από Ιατρό Παθολόγο, ενώ μια φορά την εβδομάδα πραγματοποιείται μέτρηση ζωτικών σημείων από νοσηλεύτρια.

Το γραφείο της κοινωνικής υπηρεσίας λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα παρέχοντας υποστήριξη σε κοινωνικοπρονοιακά θέματα

Διεύθυνση : Δημοκρίτου 16 , Προφ. Ηλίας

Τηλ. 210 - 28 47 024

Υπεύθυνοι υπάλληλοι: Δώρα Αθανασίου: dorathan@gmail.com

Ιατρός: Κριθαριώτου Ειρήνη, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή.

 

Δ΄ ΚΑΠΗ:

Στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο, προσβάσιμο επί της οδού Σπάρτης 5. Έχει 366 (31/12/2020) μέλη. Στελεχώνεται από Κοινωνική Λειτουργό. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο εξοπλισμός του φυσιοθεραπευτηρίου. Λειτουργεί Ιατρείο για την εξυπηρέτηση των μελών του ΚΑΠΗ, παρέχοντας συνταγογράφηση, παραπεμπτικά και συμβουλευτική από Ιατρό Παθολόγο, ενώ μια φορά την εβδομάδα πραγματοποιείται μέτρηση ζωτικών σημείων από νοσηλεύτρια.

Διεύθυνση : Σπάρτης 5

Τηλ. 210 - 28 44 090

Υπεύθυνος υπάλληλος: Ελένη Αλεπού e.alepou@metamorfossi.gr

Ιατρός: Κριθαριώτου Ειρήνη, κάθε Τρίτη και Πέμπτη.