Γραμμή Εξυπηρέτησης Δημότη 1509

Σχολές Γονέων

Σχολές Γονέων

«Οι σωστοί γονείς δίνουν στα παιδιά τους ρίζες και φτερά. Ρίζες για να ξέρουν που βρίσκεται το σπίτι τους. Φτερά για να πετάξουν μακριά»
Τ. Σόλκ

Το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής & Προαγωγής Δημόσιας Υγείας του Δήμου Μεταμόρφωσης υλοποιεί κάθε χρόνο πρόγραμμα Σχολών Γονέων στα πλαίσια δράσεων υποστήριξης των οικογενειών.

Η οικογένεια είναι το πρώτο σχολείο στο οποίο ένα παιδί μαθαίνει τις βασικές αξίες της ζωής που το καθοδηγούν στα μετέπειτα βήματά του και διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του. Σύμφωνα με την UNESCO, οι γονείς είναι παιδαγωγοί αναντικατάστατοι, οι βασικοί υπεύθυνοι για την ανατροφή του παιδιού τους. Μα την ίδια ώρα είναι απροετοίμαστοι για τον πολύ υπεύθυνο ρόλο τους και μάλιστα στη σημερινή εποχή που, αφενός βάλλονται από υπερπληροφόρηση και παραπληροφόρηση, αφετέρου ο θεσμός της οικογένειας αλλάζει και μετασχηματίζεται με γοργούς ρυθμούς.

Οι Σχολές Γονέων στοχεύουν κυρίως στην ΠΡΟΛΗΨΗ με κυρίαρχο στόχο να ενδυναμώσουν τους γονείς στην άσκηση του ρόλου τους, να τους βοηθήσουν ανταποκριθούν στην ανατροφή των παιδιών τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το Πρόγραμμα είναι ΔΩΡΕΑΝ και περιλαμβάνει συναντήσεις οι οποίες έχουν βιωματικό χαρακτήρα με έμφαση στον ανοιχτό διάλογο και το μοίρασμα εμπειριών. Παρότι η κάθε συνάντηση έχει διαφορετική θεματολογία, αποτελεί μέρος μιας ενιαίας διεργασίας με βασική προϋπόθεση τη συνεπή συμμετοχή των γονέων.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΒΡΕΦΙΚΗΣ, ΝΗΠΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ (0-6 χρόνων):

Βασικές ανάγκες του βρέφους και του νηπίου: σωματικές, ψυχολογικές. Στάδια ψυχοκινητικής εξέλιξης, βάδισμα, ομιλία. Η ανακάλυψη του εγώ και η πρώτη κρίση προσωπικότητας. Η κοινωνικοποίηση του νηπίου. Ο παιδικός σταθμός, το νηπιαγωγείο και η σημασία του. Ο ύπνος του παιδιού. Οι φόβοι των παιδιών. Η σημασία του παιχνιδιού. Προβλήματα λόγου και αναπτυξιακες δυσκολίες.

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ (6-12 χρόνων):

Συναισθηματική, κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών σχολικής ηλικίας. Η προετοιμασία του παιδιού για το σχολείο και ο ρόλος των γονέων. Η σχολική ζωή του παιδιού και η ένταξη στη σχολική ομάδα. Όρια και πειθαρχία. Ο ελεύθερος χρόνος και οι εξωσχολικές δραστηριότητες. Η μελέτη του παιδιού στο σπίτι και ο ρόλος των γονιών. Η συνεργασία των γονέων με το σχολείο. Η επιθετικότητα στη παιδική ηλικία. Τα συναισθήματα και η έκφρασή τους μέσα στην οικογένεια

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΕΦΗΒΟΥΣ (12-18 χρόνων): Η προεφηβική και εφηβική ηλικία/ χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Πώς βλέπουν οι έφηβοι τους γονείς, τον εαυτό τους, το σχολείο, την κοινωνία. Η σεξουαλική αγωγή στην εφηβεία. Οι φιλίες των εφήβων. Επικοινωνία και οικογένεια. Η σχέση του εφήβου με τη διατροφή. Μορφές εκφοβισμού. Απώλειες-θάνατος. Εξαρτήσεις στην εφηβεία. Το άγχος των εξετάσεων. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός.

Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Σοφία Μιχαλομανωλάκη, Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, κοινωνική λειτουργός, MSc, τηλέφωνο επικοινωνίας 213- 2012988 / email: koinonikes.domes@metamorfossi.gov.gr

28 Μάι 2021
Αναλυτικό Ενημερωτικό έντυπο της δράσης