Γραμμή Εξυπηρέτησης Δημότη 1509

Ανακοινώσεις

Διαδικτυακή Δράση Ενημέρωσης για τα Εμβόλια και τα Αντιβιοτικά.

Με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια», πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή Ημερίδα για την ευαισθητοποίηση πολιτών και εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής των Δήμων Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Ηρακλείου Αττικής, Μεταμόρφωσης Λυκόβρυσης-Πεύκης και Παπάγου-Χολαργού.

Γ. Πατούλης: «Πρωταρχικός μας σκοπός να κατανοήσουν οι δημότες τη σημασία της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών και των εμβολίων».

Η Εκστρατεία «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» πραγματοποιείται για 9η συνεχή χρονιά, από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην Ημερίδα, συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί από σχολεία Α’ και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης που ανήκουν στην περιοχή των Δήμων Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Ηρακλείου Αττικής, Μεταμόρφωσης Λυκόβρυσης-Πεύκης και Παπάγου-Χολαργού.

Στην έναρξη της εκδήλωσης κατά το χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής και Γενικός Γραμματέας του ΕΔΔΥΠΠΥ, Νίκος Μπάμπαλος, τόνισε: «Είναι πάγια πολιτική μας να κάνουμε πράξη το δόγμα: Υγιής πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής συμμετέχει ως ενεργό μέλος σε όλες τις πρόσφορες δράσεις του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου προκειμένου μαζί, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, να φτάσουμε σε κάθε σπίτι, σε κάθε σχολείο, όπου μπορούμε να εισακουστούμε και να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας να θωρακίσουν την υγεία τους, να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους δικούς τους ανθρώπους. Η αλήθεια είναι ότι ως κοινωνία είμαστε πίσω ακόμα στην κουλτούρα της πρόληψης, εφαρμόζοντας δε πολλές φορές την παράδοξη πρακτική των άκρων. Ή θα καταναλώνουμε αντιβιοτικά αλόγιστα, χωρίς οδηγία γιατρού ή θα αποφεύγουμε τον εμβολιασμό παρά τις εκκλήσεις της επιστήμης. Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα πρέπει να σταθούμε με επιχειρήματα, με όπλο μας της γνώση και, σταδιακά, η πρακτική μας θα πείσει, θα δείξει την αλήθεια στους πολίτες ώστε να μην υπάρχει φόβος και προκατάληψη. Συγχαρητήρια, λοιπόν, στο ΕΔΔΥΠΠΥ και τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη για αυτές τις πρωτοβουλίες».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης και Γενικός Γραμματέας της ΠΕΔ Αττικής κ. Τάσος Μαυρίδης o οποίος ανέφερε: «Κατ’ αρχάς θα ήθελα να συγχαρώ το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων για την πρωτοβουλία αυτής της διαδικτυακής ημερίδας και γενικότερα για την εκστρατεία για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και των εμβολίων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και εκπαιδευτική κοινότητα οφείλουμε να ενισχύσουμε αυτή την εκστρατεία και να ενισχύσουμε την εμβέλεια του λόγου των ειδικών. Να φροντίσουμε οι οδηγίες τους να φτάσουν σε κάθε σπίτι. Είναι μια ιερή αποστολή που στοχεύει στην προστασία της δημόσιας υγείας. Πολλά συγχαρητήρια επίσης στην Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας και τον Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, που συμμετέχουν στην ημερίδα, καθώς και σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης από τους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου και Παπάγου- Χολαργού.»

 

Στη συνέχεια απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης κ. Στράτος Σαραούδας «Με χαρά συμμετέχουμε ως δήμος Μεταμόρφωσης στην σημερινή διαδικτυακή ημερίδα με το επίκαιρο θέμα «μύθοι και αλήθειες για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια» μία ανοιχτή εκδήλωση για όλους. Μία εκδήλωση για τους πολίτες και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και προσχολικής αγωγής του βορείου τομέα αττικής. Τόσο τα αντιβιοτικά όσα και τα εμβόλια, από το παρελθόν έως και σήμερα έχουν συμβάλλει δραστικά στην καταπολέμηση των πανδημιών, ιών και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Αποτελούν μία μεγάλη νίκη της επιστήμης, αποτελούν ένα επίτευγμα ζωής. Ωστόσο, οφείλω να σημειώσω ότι ιδιαίτερα τα αντιβιοτικά, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν δυνατόν ο ασθενής να τα προμηθευτεί χωρίς ιατρική συνταγή, όταν δεν υπάρχει η απαραίτητη ιατρική καθοδήγηση και δεν ακολουθούνται τα ιατρικά πρωτόκολλα μπορούν να αποδειχτούν επικίνδυνα. Επομένως, ναι στα αντιβιοτικά και τα εμβόλια, όχι όμως στην αυθαίρετη χρήση τους. 

 

Ο Αντιδήμαρχος Αγ. Παρασκευής κ. Ιωάννης Αργυρός στο σύντομο χαιρετισμό του συνεχάρη και ευχαρίστησε τους διοργανωτές και επεσήμανε την σπουδαιότητα τέτοιων ενημερωτικών ημερίδων προς τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία με τη σειρά μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις που θα αποκτήσουν στους πολίτες του Δήμου τους. Το κυριότερο συμπέρασμα της επιστημονικής αυτής ημερίδας είναι ασφαλώς η συνειδητοποίηση ότι δεν επιτρέπεται η αλόγιστη και πολλές φορές άνευ ουσίας κατάχρηση της λήψης των αντιβιοτικών γιατί έτσι το μόνο που κατορθώνουμε είναι η ανάπτυξη ανθεκτικών μικροβίων. Όταν δε χρειαστεί κάποιος αντιβιοτικό τότε το ανθεκτικό μικρόβιο δεν θα μπορέσει να καταπολεμηθεί.. Απεναντίας η χρήση των εμβολίων σύμφωνα με τις σωστές ιατρικές οδηγίες έχει συμβάλλει στην εξάλειψη θανατηφόρων παλαιότερα νόσων, όπως η διφθερίτιδα, η ιλαρά, ο τέτανος, η φυματίωση και πρόσφατα το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό του ο κ. Αργυρός συνέστησε σε όλους την καλή χρήση των δύο αυτών επιστημονικών επιτευγμάτων του 20ου αιώνα που κυριολεκτικά έσωσαν και συνεχίζουν να σώζουν την ανθρωπότητα.  

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Αναπληρωτή Δημάρχου Αμαρουσίου, Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας και Πολιτικού Υπευθύνου του Δήμου Αμαρουσίου για το Πρόγραμμα Υγιείς Πόλεις κ. Στέφανου Τσιπουράκη  «Χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα, η οποία συνδυάζει Ιατρούς, Επαγγελματίες Υγείας και όσους προσφέρουν στη Δημόσια Υγεία με οποιαδήποτε ιδιότητα και θέση. Κρίνεται αναγκαίο η πρόληψη της Υγείας να στηρίζεται από τις δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου πέρα από εξειδικευμένους αιρετούς θα πρέπει να θεσπιστούν θέσεις με άτομα συγκεκριμένων προσόντων. Η σημερινή ημέρα είναι συμβολική και αφιερώνεται στην Παγκόσμια Υγεία. Η ημερίδα αυτή ας αποτελέσει την έναρξη για το σχεδιασμό μιας διεπιστημονικής και πολυτομεακής προσέγγισης που σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο θα στοχεύσει στην επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων για την Υγεία».

Τέλος η κα Χρύσα Παρίση, Εντεταλμένη Σύμβουλος Παιδείας Δήμου Παπάγου-Χολαργού και μέλος ΔΣ ΕΔΔΥΠΠΥ επεσήμανε «Η υγειονομική κρίση που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει από το 2020 έκανε πιο έντονη την ανάγκη να επενδύσουμε στην καλύτερη ενημέρωση των πολιτών γύρω από τα θέματα προαγωγής της δημόσιας υγείας. Η σημερινή ημερίδα που απευθύνεται κυρίως σε Εκπαιδευτικούς Προσχολικής Αγωγής και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και γονείς, μας δίνει την ευκαιρία επιστημονικής ενημέρωσης για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών αλλά και για τη σπουδαιότητα των εμβολιασμών στην προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας. Να ευχηθώ καλή επιτυχία στην σημερινή ημερίδα και να συγχαρώ το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων για την πρωτοβουλία. Είναι σημαντικό να υπάρξει ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσα από ενημερωτικές δράσεις ώστε να συμμετέχουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους στη δράση αυτή, τόνισε: «Οι Ειδικοί Ιατροί είναι εδώ για να απαντήσουν σε ερωτήματα, αλλά και να μεταδώσουν έγκυρα τις πληροφορίες. Οι εκπαιδευτικοί έχουν την ευκαιρία να επιμορφωθούν με βιωματικό τρόπο, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν την πληροφορία στους μαθητές τους με στόχο την αλλαγή νοοτροπίας στη χρήση των αντιβιοτικών, αλλά και να αναδείξουν την αξία του εμβολιασμού στα παιδιά μας».

Στην διαδικτυακή ημερίδα συμμετείχε και η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων κα Μαρία Αϊδίνη, η οποία καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε τους συνεργάτες από τους Δήμους για τη συνδιοργάνωση και την άριστη συνεργασία για ένα μείζον θέμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς και φυσικά των γονέων και των εκπαιδευτικών.

Η κα Κυριακή Κανελλακοπούλου Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Γενική Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και ο κ. Αθανάσιος Σκουτέλης, τ. Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Διευθυντής Β΄ Παθολογικής Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, απάντησαν σε ερωτήσεις για τα αντιβιοτικά και τόνισαν ότι “Η εβδομάδα 18-24 Νοεμβρίου 2021 ήταν παγκόσμια αφιερωμένη από το 2015 στην Ενημέρωση και στην Ευαισθητοποίηση όλων μας για τα αντιβιοτικά. Γιατί; Γιατί τα αντιβιοτικά είναι τα μοναδικά φάρμακα που έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τις μικροβιακές λοιμώξεις. Δυστυχώς όμως και είναι η αλήθεια, η χώρα μας μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών κατέχει δύο θλιβερά πρωτεία στην κοινότητα: (α) την υψηλότερη κατανάλωση των αντιβιοτικών και (β) την υψηλότερη αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Υπάρχουν λύσεις για να καταπολεμηθεί το σοβαρό και επείγον αυτό πρόβλημα και να ξαναγίνουν δραστικά τα αντιβιοτικά, εφόσον όπως έχουν ανακοινώσει όλοι οι σχετιζόμενοι Παγκόσμιοι Οργανισμοί έχουμε φτάσεις στο «Τέλος των Αντιβιοτικών»; Η λύση είναι μία: Η Ορθολογική Χρήση τους, που οδηγεί με ασφάλεια στη μείωση της αντοχής. Για τη χώρα μας αυτό σημαίνει μείωση της αλόγιστης κατανάλωσης στην κοινότητα >70%! Είναι λοιπόν εξαιρετικά επείγον να διασώσουμε όλοι μας τα πολύτιμα αυτά φάρμακα.

 

Όσον αφορά τα εμβόλια, που μαζί με τα αντιβιοτικά αποτελούν από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της Ιατρικής, οι καθηγητές τόνισαν:  

Την ανάγκη εμβολιασμού για την γρίπη κάθε Νοέμβριο, την αναμνηστική δόση του εμβολίου τετάνου/διθρερίτιδας ανά 10ετία, τον εμβολιασμό με το νέο 13δύναμο εμβόλιο για τον Πνευμονιόκοκκο στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως και για τον Έρπητα Ζωστήρα. Τέλος επισημάνθηκε η επείγουσα ανάγκη του πλήρους εμβολιασμού με τρεις δόσεις έναντι της COVID-19 λοίμωξης όλου του πληθυσμού άνω των 18 ετών, η μοναδική λύση για να επανέλθουμε στην κανονικότητά μας, αφού εξασφαλίζει προφύλαξη έναντι εισόδου στη ΜΕΘ, με πιθανή διασωλήνωση και τελική κατάληξη ακόμα και τον θάνατο. Στην τελευταία περίπτωση δεν πρέπει να παραβλέπονται και τα μέτρα μη φαρμακευτικής προφύλαξης, όπως είναι (α) η σωστή χρήση μάσκας, (β) η αποφυγή συγχρωτισμού και (γ) ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων.”

Η Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου ανέφερε ότι: "Η ιατρική επιστήμη τον 20ο αιώνα έδωσε δύο μεγάλα δώρα στην ανθρωπότητα. Τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια! Σώθηκαν εκατομμύρια ζωές. Πρέπει να γνωρίζουμε πως θα τα διαφυλάξουμε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως σημαντικός παράγων που συμβάλλει στην Προαγωγή της Υγείας αναλαμβάνει να φτάσει το μήνυμα σε όλους τους πολίτες. Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, εναρμονίζοντας την Πολιτική του με αυτήν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετέχει στις δύο Παγκόσμιες Εκστρατείες για 9η συνεχή χρονιά, με την συμμετοχή 48 Δήμων που ο κάθε ένας τους θα το αναπτύξει εντός των ορίων του. Στόχος, να μην υπάρχει καμμιά σκιά, καμμιά απορία στην ορθή πληροφόρηση. Η γνώση σώζει ζωές"

Τον συντονισμό της Ημερίδας ανέλαβε η κα Μελπομένη-Ειρήνη Βασιλειάδου, Υγιεινολόγος MPH,MSc, Δήμου Αμαρουσίου, ενώ η παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού e-bug πραγματοποιήθηκε από τις κυρίες Νάντια Καραμήτσου, Παρασκευάστρια, Δήμου Αγίας Παρασκευής & Αναστασία Κορμπάκη, Νοσηλεύτρια, Δήμου Αγίας Παρασκευής. Η Παρουσίαση του Παιδικού Παραμυθιού «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά», πραγματοποιήθηκε από την κα Κατερίνα Πλεξίδα, ΤΕ,MSc Νοσηλευτών Διοικητικών, Υπεύθυνη γραφείου Δημάρχου, Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής. Επίσης η κα Φανή Σιώρη, Σύμβουλος Δημάρχου Μεταμόρφωσης σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής & Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, ανέλαβε τον συντονισμό των ερωτήσεων με θέμα τα αντιβιοτικά ενώ η κα Παναγιώτα Σοκορέλη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας & Εθελοντισμού, Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης ανέλαβε το συντονισμό των ερωτήσεων με θέμα τα εμβόλια.