Γραμμή Εξυπηρέτησης Δημότη 1509

Εκδηλώσεις

Εκδήλωση με αφορμή την ημέρα της Γυναίκας

Το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Μεταμόρφωσης, τιμώντας την ημέρα της γυναίκας και τον ιδιαίτερο συμβολισμό της, διοργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή 8 Μαρτίου και ώρα 20:00 εκδήλωση με τίτλο "Κι όταν σε πήρε το φιλί Γυναίκα", στο Συνεδριακό Κέντρο (Κύμης & Λητούς).

Θα υπάρχουν αναφορές στην ιστορία και το πολιτικό και κοινωνικό μήνυμα της ημέρας, εισαγωγική ομιλία του διεθνώς διακεκριμένου συμπολίτη μας γλύπτη κ. Θεόδωρου Παπαγιάννη με θέμα την Γυναίκα στην Τέχνη του και συναυλία με την νέα ερμηνεύτρια Ναταλία Ρουτσολιά με τίτλο "το Ταξίδι της Γυναίκας".

Στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι συμπολίτισσές μας, μητέρα και κόρη, κυρίες Έφη και Χριστίνα Τούμπα.

Στις 8 Μαρτίου του 415 μ.Χ. δολοφονείται στην Αλεξάνδρεια η νεοπλατωνική φιλόσοφος, αστρονόμος και μαθηματικός Υπατία. Στις 8 Μαρτίου του 1857 πνίγεται στο αίμα η μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στην Νέα Υόρκη. Μετά από πολλούς αγώνες, η 8η Μαρτίου καθιερώνεται από την Διεθνή Διάσκεψη Εργαζομένων Γυναικών το 1910 ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και γιορτάζεται για πρώτη φορά το 1911, στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία και ο εορτασμός καθιερώνεται.

Το έναυσμα βέβαια, είχε δοθεί αιώνες πριν, με τη Λυσιστράτη να πρωτοστατεί σε μια ιδιόμορφη «φεμινιστική» απεργία, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος των ανδρών, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης όταν οι γυναίκες του Παρισιού ζητούσαν «ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη» μαζί με τους επαναστάτες στις Βερσαλίες αλλά και σε πλήθος ανάλογων περιστάσεων και αγώνων ανά την ιστορία. Μετά το 1917 η 8η Μαρτίου καθιερώνεται ως επίσημη αργία στη Σοβιετική Ρωσία. Τα Ηνωμένα Έθνη θεσμοθέτησαν και άρχισαν να γιορτάζουν την ημέρα πολύ αργότερα το 1975.

Η Είσοδος είναι Ελεύθερη.