Γραμμή Εξυπηρέτησης Δημότη 1509

Ανακοινώσεις

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παράσταση "Ελένη" του Ευριπίδη (23/6).

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε εχθές το βράδυ 23/6, η παράσταση ‘’ΕΛΕΝΗ’’ του Ευριπίδη, σε μορφή θεατρικού αναλογίου, το αποτέλεσμα ενός πολύμηνου προγράμματος, μίας ευτυχούς σύμπραξης του 1ου Γυμνασίου της πόλης και των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Μεταμόρφωσης.

Η δροσερή αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου ήταν από νωρίς ασφυκτικά γεμάτη με τους θεατές να παρακολουθούν την παράσταση ακόμη και από τους χώρους του φουαγιέ και το αιθρίου.

Στην παρουσίαση, που περιείχε ισχυρούς συμβολισμούς τόσο στην ‘’οργανική της ύλη’’ όσο και στην διανομή, συμμετείχαν μαθητές του 1ο Γυμνασίου Μεταμορφωσης (υπό την διδακτική επίβλεψη της φιλολόγου τους κας Ελευθερίας Σταυριανού), η διακεκριμένη ηθοποιός κα Ρένα Κυπριώτη (''Τα καλύτερα μας χρόνια'' ΕΡΤ - ''Ασκητική'' ''Θέατρο Βρετάνια'') ως ‘’ωραία Ελένη’’, η Μικτή Χορωδία και η Χορωδία ‘’ΑΙΩΝΙΟΙ ΕΦΗΒΟΙ’’ του Δήμου, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και συγκινητική σύζευξη αφού μέλη των ΚΑΠΗ βρέθηκαν στην ίδια σκηνή και τραγούδησαν μαζί με μαθητές σχολείου, το Ensemble Δωματίου και συνεργάτες των δομών του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Μεταμόρφωσης.

Ουσιαστικά συνυπήρξαν καλλιτεχνικά επί σκηνής, μέσω της παράστασης, τέσσερις γενιές της Μεταμόρφωσης, με επαγγελματίες καλλιτέχνες παραστατικών τεχνών, διακεκριμένους στους τομείς τους, γεγονός με ιδιαίτερη συναισθηματική, πολιτιστική και κοινωνική αξία.

Τις ενορχηστρώσεις είχε αναλάβει ο αρχιμουσικός της Ορχήστρας Πνευστών & Κρουστών του Δήμου κ. Θεοδόσιος Άγγελος Σμυρνιός, την μουσική διεύθυνση της βραδιάς και τη διδασκαλία των Χορωδιών και του Χορού ο μαέστρος κ. Γιάννης Βρυζάκης ενώ την μουσική επιμέλεια και τον ρόλο του ‘’Μενελάου’’ ο βαρύτονος κ. Δημοσθένης Χρ. Σταυριανός ο οποίος είχε και την καλλιτεχνική διεύθυνση του πεντάμηνου προγράμματος και της παράστασης.

Η παρουσίαση είχε έντονο το μουσικό στοιχείο και κυρίαρχο το Ευριπίδειο κείμενο και μέσα απ’ την προετοιμασία της οι μαθητές του 1ου ΓΣ κατάφεραν να αφομοιώσουν βασικές αρχές ορθοφωνίας, εκφοράς του θεατρικού λόγου, φωνητικής τεχνικής και χορωδιακού τραγουδιού.

Την βραδιά προλόγισε η υπεύθυνη καθηγήτρια κα Ελευθερία Σταυριανού η οποία είχε αναλάβει και την δραματολογική ανάλυση και την επεξεργασία του κειμένου, χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος της πόλης κ. Στράτος Σαραούδας, ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου κ. Ευστάθιος Ανδρής και η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Χριστίνα Αντωνοπούλου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Δήμητρα Σκοπελίτη, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κα Χαρίκλεια Νικολοπούλου, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης (που στήριξε και την πραγματοποίηση του προγράμματος) κ. Αδάμ Αδάμιδης, οι επικεφαλής παρατάξεων κ. Σάββας Νάνος – Πολιτεία Πολιτών και κ. Παναγιώτης Μακρίδης – Λαϊκή Συσπείρωση εκπροσωπώντας και το Κ.Κ. Ελλάδος, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Βάγγερ, Νεκτάριος Γεροστάθης, Δημήτρης Τσίκνας και Φώτης Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι της σχολικής κοινότητας, παρατάξεων, φορέων και συλλόγων της πόλης και πλήθος δημοτών.

Όλοι με το πέρας της παράστασης χάρισαν ένα ενθουσιώδες παρατεταμένο χειροκρότημα, με πολλές από σκηνής ‘’υποκλίσεις’’ των συντελεστών, σε έντονα συγκινητική ατμόσφαιρα, ενώ εκδήλωσαν τα θερμότερα των συναισθημάτων τους συνομιλώντας και συγχαίροντας τους, για αρκετή ώρα, μέχρις ο χώρος να αδειάσει.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αναφερθεί πως πρόκειται για την πρώτη φορά που λαμβάνει σάρκα και οστά ένα τέτοιο, εκτεταμένο πρόγραμμα καλλιτεχνικής συνεργασίας σχολείου της πόλης με τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου, και μάλιστα με την θεματολογία του να προέρχεται από το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων.

Η σύμπραξη αυτή έδωσε στους μαθητές την δυνατότητα να εμβαθύνουν και να κατανοήσουν μετέχοντας βιωματικά μέσω της Τέχνης, σε υψηλό βαθμό θέματα της διδακτέας ύλης, οξύνοντας ταυτόχρονα το αισθητικό τους κριτήριο, την υγιή εξωστρέφεια και την κριτική τους σκέψη και φέρνοντας πολλούς απ’ αυτούς για πρώτη φορά σε επαφή με ανάλογα καλλιτεχνικά πεδία, με όσα σημαντικά αυτό σημαίνει για την εξέλιξη τους, γεγονός που από μόνο του, κάνει όλους όσοι συνέπραξαν καλλιτεχνικά, εργάστηκαν – συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση του εξαιρετικά χαρούμενους!