Γραμμή Εξυπηρέτησης Δημότη 1509

Τα νέα των Παρατάξεων

Συνέντευξη του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου, Δημήτρη Τσίκνα, στην εφημ. "Συνείδηση".

- Κύριε Τσίκνα, ανακοινώσατε την ανεξαρτητοποίησή σας από την παράταξη “Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση” της οποίας υπήρξατε και ιδρυτικό στέλεχος. Η προφανής πρώτη ερώτηση είναι, ποιοι οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση;

Αρχικά, θα ήθελα να τονίσω, ότι αυτή η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη για μένα.

Όπως σωστά αναφέρατε, ήμουν εκ των συνιδρυτών της Δημοτικής Παράταξης «Ελπίδα για τη Μεταμόρφωση». Η «ΕΛΠΙΔΑ» -από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής της- αντιπροσώπευε ότι πιο συλλογικό, ότι πιο δημιουργικό, ότι πιο ανεξάρτητο εγχείρημα είχε γίνει στην πόλη μας, με μοναδικό σκοπό την ανάπτυξη και την πρόοδό της.

Βρεθήκαμε μαζί άνθρωποι, που είχαμε διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες και πολιτικές διαδρομές.

Δυστυχώς όμως, με την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου, γρήγορα ξεχάστηκε ο σκοπός ίδρυσης αυτής της παράταξης, αφού πλέον επιβάλλονται και εφαρμόζονται προσωπικές πολιτικές και επιλογές.

Επίσης, υπάρχει αναβλητικότητα και σημαντικές καθυστερήσεις στην παραγωγή έργου, καθώς και έλλειψη διατύπωσης ουσιαστικού πολιτικού λόγου.

Επιπλέον, ο εναγκαλισμός του Δημάρχου με στελέχη της κυβερνώσας παράταξης, αλλοίωσε τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της ΕΛΠΙΔΑΣ, μετατρέποντάς τη σε παρακολούθημα των κυβερνητικών επιλογών στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τέλος, σας παραπέμπω στη δήλωση ανεξαρτητοποίησης που κατέθεσα στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και στην οποία αναφέρω χαρακτηριστικά: «Η συνείδηση και η ιδεολογία μου, δεν ταυτίζονται πλέον με τον τρόπο προσέγγισης και αντιμετώπισης πολλών θεμάτων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των δημοτών μας, καθώς και με τις πρακτικές διοίκησης που εφαρμόζονται».

 

- Είναι γεγονός πως όλα έδειχναν πως το γυαλί είχε ραγίσει πολύ καιρό. Μπορείτε να μας πείτε ποια ήταν η πρώτη στιγμή που αρχίσατε να σκέφτεστε ότι η παράταξη δεν πάει στην κατεύθυνση που είχατε συναποφασίσει και ποια ήταν η σταγόνα τελικά αυτή που ξεχείλισε το ποτήρι και προχωρήσατε τώρα στην ανεξαρτητοποίηση από την διοικούσα παράταξη;

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας ως νέα Διοίκηση, γρήγορα φάνηκαν σημάδια «υποχώρησης» από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Δεν καταφέραμε να σπάσουμε στεγανά, καθώς και να εναντιωθούμε σε διάφορα τοπικά μικροσυμφέροντα.

Επιπλέον, η δομή, η οργάνωση κι η λειτουργία της ομάδας Διοίκησης με τον καιρό έχανε την ταυτότητα της «Ελπίδας», διαφοροποιούνταν δηλαδή από το μοντέλο που είχαμε συμφωνήσει και το οποίο κουραστήκαμε να δημιουργήσουμε.

Δεν είχαμε ποτέ σχεδιάσει, το γεγονός πως οι αποφάσεις θα ήταν υπόθεση μόνο του Δημάρχου. Μάλιστα αυτές ακριβώς οι «ηγεμονικές» συμπεριφορές προηγούμενων διοικήσεων ήταν η γενεσιουργός αφορμή δημιουργίας της «Ελπίδας».

Με πρόσχημα την πανδημία, ξεχάστηκε το όραμα και το σχέδιο που υπήρχε για την πρόοδο της πόλης μας και επαναπαυόμενοι στις καρέκλες της διοίκησης, όλη η προσπάθεια αναλώνεται στην απλή διαχείριση της καθημερινότητας.

Επίσης, μεγάλο ποσοστό αιρετών συμβούλων εργάζονται μόνο για τη δημιουργία ή τη συντήρηση του πολιτικού τους προφίλ, χωρίς να ασχολούνται με το κοινό συμφέρον ή τη διερεύνηση ιδεών, τρόπων και πολιτικών. Με λίγα λόγια η «Ελπίδα» αλλοτριώθηκε. Δεν είναι πλέον «Ομάδα».

Χαρακτηριστικά σας αναφέρω τις κυριότερες διαφωνίες μου, σε θέματα που πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της πόλης μας σχετικά με α) την ανέγερση mall στην περιοχή του Λόγγου, β) τον τρόπο αξιοποίησης του «Σκεπαστού» τμήματος της Αττικής Οδού, γ) τον τρόπο εφαρμογής του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.), δ) την χωρίς μελέτη, μερική ανακατασκευή της Πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου.

Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι και με έκανε να καταλάβω, ότι δεν υπάρχει προοπτική βελτίωσης του τρόπου διοίκησης, ήταν η υπονόμευση του έργου των δύο Σχολικών Επιτροπών (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας), που έγινε πράξη με την υποχρηματοδότησή τους. Χωρίς επαρκή πολιτική δικαιολόγηση, αφού οι ανάγκες των σχολείων της πόλης μας είναι υπαρκτές και καταγεγραμμένες, απλά και μόνο επειδή έτσι το αποφάσισε ο Δήμαρχος, έδειξε τον τρόπο που επιθυμεί να συνεχίσει να διοικεί, δηλαδή με την «ενός ανδρός αρχή»!

Επίσης, η απόρριψη της πρότασής μου για μείωση των δημοτικών τελών για το έτος 2022 με σκοπό την ελάφρυνση του εισοδήματος των συμπολιτών μας, ήταν ένας ακόμη πολύ σοβαρός λόγος για να πάρω την τελική μου απόφαση. 

 

- Πως βλέπετε το υπάρχον πολιτικό σκηνικό στη Μεταμόρφωση και που θα βλέπατε τον εαυτό σας ενόψει και των επερχόμενων εκλογών. Ακούγεται πως παρατάξεις του κεντροαριστερού χώρου σας έχουν ήδη πλησιάσει. Ισχύει; Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

Πιστεύω, πως τα βασικά στοιχεία του πολιτικού σκηνικού στην πόλη μας, παραμένουν αυτό τον καιρό, σε γενικές γραμμές αμετάβλητα.

Παρόλο που είναι προφανές, πώς στη σημερινή διοίκηση εμφανίζονται σημάδια κόπωσης, απογοήτευσης, αισθήματα αποξένωσης από κομμάτια του ακροατηρίου της, θεωρώ ότι η «ΕΛΠΙΔΑ» έχει ένα σχετικό προβάδισμα.

Από την άλλη υπάρχουν οι δυνάμεις που άσκησαν συνεπή  προγραμματική αντιπολίτευση τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνονται νέες δυνάμεις από την αποσύνθεση της Νέας Πορείας.

Μετά την αποχώρηση του κ. Καρπέτα από τα δημοτικά δρώμενα, θεωρώ πως θα υπάρξουν εξελίξεις στο γενικότερο χώρο της κεντροαριστεράς.

Χώρος, στον οποίο ανήκω ιδεολογικά και θεωρώ ότι πρέπει να ανασυγκροτηθεί με πυξίδα την αποφασιστικότητα, την καινοτομία, την υπευθυνότητα και τη ρεαλιστική προσέγγιση των ζητημάτων, προκειμένου να παρουσιάσει συγκεκριμένες θέσεις στα προβλήματα που απασχολούν την πόλη μας.

Μαζί με ανθρώπους και δυνάμεις που δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο προσκήνιο, πιστεύω πως αποτελούν τα βασικά συστατικά μιας νέας δημιουργικής σύνθεσης που θα αλλάξει την πόλη.

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι πιθανές προσπάθειες συνεργασίας αυτοδιοικητικών παρατάξεων, με σκοπό την ενιαία κάθοδό τους στις εκλογές.

Όσον αφορά τη δική μου παρουσία ενόψει των επερχόμενων εκλογών του 2023, σας δηλώνω ότι το μόνο σίγουρο είναι, ότι δεν θα μείνω αδρανής. Θα είμαι παρών και θα προσπαθήσω να βοηθήσω την όποια δημιουργική προσπάθεια δείξει ότι με εκφράζει, από όποιο ρόλο μου αναλογεί.

Από την άλλη, δεν έχω τη φιλοδοξία να διαδραματίσω ρόλο σε οποιαδήποτε δυνητική διοίκηση με σκοπό να εξυπηρετήσω τους πέντε, δέκα, εκατό δημότες, που θα με εκλέξουν ως αντάλλαγμα μια προσωπική χάρη. Ο εύκολος, αλλά λάθος δρόμος, του παλιού και φθαρμένου, δεν με αντιπροσωπεύει.

 

- Θα θέλατε πολύ συνοπτικά να μας περιγράψετε τις δικές σας θέσεις για το αύριο της Μεταμόρφωσης και τον τρόπο διοίκησης του δήμου; 

Πιστεύω ότι άμεσα, πρέπει να παρακινήσουμε τους πολίτες να πιστέψουν και πάλι στην πολιτική ως μέσο, που με τη συμμετοχή τους μπορούν να καθορίσουν τις εξελίξεις για ένα καλύτερο μέλλον για την πόλη μας.

Ζητούμενο είναι μια ορθολογική και δημοκρατική ηγεσία, μια ομάδα με συνοχή, μια συμμετοχική παράταξη σε μια κοινωνία ενεργών πολιτών, ένα συνεκτικό και πειστικό πολιτικό όραμα, που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της νέας εποχής, προς όφελος όλων.

Η ανανέωση ιδεών και προγραμματικού πολιτικού λόγου είναι τα προαπαιτούμενα για μια νέα ηγεσία, που θα κτίσει από την αρχή τις σχέσεις της με την κοινωνία, απευθυνόμενη κυρίως στις νέες γενιές.  

Τέλος, απαιτείται να σπάσουν στεγανά και να κληθεί ο κόσμος της Μεταμόρφωσης να γίνει συμμέτοχος ενός νέου εγχειρήματος.

Οι δημότες μας περιμένουν ένα καθαρό πολιτικό στίγμα για το μέλλον και την πρόοδο της πόλης μας.

Κάθε νέα προσπάθεια πρέπει να αποδείξει, ότι έχει συγκεκριμένες ιδέες και προτεινόμενες λύσεις και απ΄ αυτές να κριθεί!